“Visoka ili brežuljkasta” gredica

Što  je  “visoka  ili  brežuljkasta” gredica  i  zašto  je  dobro imati ju u svom vrtu?

To je gredica u čiju unutrašnjost ugrađujemo biljne ostatke iz našeg domaćinstva i našeg vrta. Razgradnjom ostataka gredica se zagrijava i na njoj možemo sijati i saditi već u rano proljeće. Zbog razgradnje biljnih ostataka visoka gredica ima duboko prorahljeno plodno tlo na čijoj površini sve odlično raste.

Zanimljivo je da visoke gredice potječu iz južne Kine, gdje se stoljećima na taj način maksimalno iskorištavala plodna zemlja.

Kako izgraditi “visoku gredicu”?

Idealan položaj za visoku gredicu je pravac sjever-jug. Širina je 120 – 150 cm, a duljina ovisi o raspoloživom prostoru i materijalu. Izgradnju visoke gredice (u čiju ćemo unutrašnjost ugraditi biljne ostatke ) najbolje je započeti u jesen, da se do proljeća ti ostaci slegnu. Ali ako u proljeće imamo mnogo grančica od orezanih voćaka, malina, kupina, loze… možemo i tada oblikovati visoku gredicu.

  1. Najprije na postojećoj gredici iskopamo sloj zemlje dubine 15-20 cm i složimo ga na hrpu kraj gredice (ta će nam zemlja trebati za izgradnju visoke gredice).
  2. U iskop gredice polažemo prvi, drenažni sloj: grančice orezane loze, voćaka ili malina i kupina, kukuruzovina, stabljike suncokreta ili čičoke, stabljike kelja pupčara i brokule i druge grube vrtne otpatke, sve dobro složeno i nagaženo u debljini 50 cm.
  3. Drenažni sloj prekrivamo s busenjem trave, i sitnijim vrtnim ostacima (sloj visine 15 cm) i na to dodajemo još 5 cm zemlje.
  4. Bilo bi dobro dodati vlažno pomiješano lišće ( 5 cm) i još 5 cm zemlje.
  5. Zatim stavljamo grubi kompost sa što više kišnih glista (5cm).
  6. Na kraju sve treba prekriti s 15 cm vrtne zemlje pomiješane sa zrelim prosijanim kompostom.

Ukupna početna visina gredice može biti do 1 m, a nakon slijeganja bit će oko 75 cm. Ako nam se zemlja osipa sa strane možemo ju poduprijeti sa starim daskama. Kad je gredica gotova dobro je pokriti ju sijenom, slamom ili papirnatim vrećama da se donekle sačuva toplina i ubrza proces razgradnje otpadaka, posebice tijekom zime ako smo gredicu radili u jesen.

Na visokoj gredici možemo imati “čudesni” mini vrt, jer na njoj možemo najranije sijati i saditi. Dobro je posijati “od svega po malo”, kako bismo imali raniju berbu različitih plodova. Na takvim gredicama sve jako dobro uspijeva, samo ne smiju biti previše strme, jer se zemlja tada brzo isušuje i potrebno ju je češće zalijevati. Ali i tu nam pokrivanje tla – “malčiranje” može olakšati posao.