Sjetva u hladnije doba godine

Tko ima negrijani plastenik ili visoku gredicu može i tijekom zime nešto posijati, kako bi ranije u proljeće imao berbu. Ali sada je zemlja jako hladna i teško će nam isšta niknuti prije toplijih sunčanih dana.

Tome možemo doskočiti tako što ćemo u stanu naklijati sjeme i kad pusti klicu posijat ćemo ga u plastnik, staklenik ili na visoku gredicu.

Postupak naklijavanja

  1. U nekoj kantici pripremite mješavinu do 1/3 pijeska, 1/3 zrelog komposta ili glisnjaka i 1/3 vrtne zemlje ili zemlje sa krtičnjaka. Tu zemlju sa kanticom stavite kraj radijatora ili nekog drugog izvora topline i ostavite (pokriveno da se zemlja ne isuši) dan-dva da se zagrije.
  2. Uzmite tanku platnenu krpicu veličine 30×30 cm. Još je bolje ako imate stare agril (lutrasil) koprene iste veličine.
  3. Krpicu stavite u plitku plastičnu zdjelu i u nju ubacite pregršt zagrijane vlažne zemlje.
  4. Sjeme pospite po toj zemlji i dobro ga izmiješajte.
  5. Skupite krajeve tkanine (sva 4 čoška) i gumicom čvrsto stegnite. Nalijepite ceduljicu sa sadržajem i datumom sjetve.
  6. Tako zapakirano “culo” stavite u plastičnu kanticu i ponovo na ili pokraj izvora topline.

Na ovaj način možete staviti na naklijavanje rotkvice, daikon, mrkvu, peršin, celer, papriku, rajčicu, matovilac, grašak, mahune, salatu, blitvu, zeljarice – praktički sve što želite sijati u hladnu zemlju.

Ako želite još ubrzati klijanje možete sjeme namakati 24 sata u toploj vodi, vodu odliti preko cjedila i zatim ga ubaciti u pripremljenu zemlju, ali u tom slučaju je teže dobro ga izmiješati sa zemljom.

Ako Izvor topline dolazi samo s jedne strane onda treba kanticu okretati.U istu kanticu možete staviti više “cula” sa zemljom, ali im mjenjajte mjesto kako neki ne bi imali previše, a neki premalo topline.

Jako je važno svakodnevno pratiti proces klijanja.

Rotkvice, daikon, zeljarice počnu klijati već sljedeći dan. Rajčica, blitva, grašak mogu pokazati klicu već treći dan. Mrkva, cikla, paprika obično bace klicu nakon 5 do 7 dana, a peršin i celer trebaju i do 10 dana. Ipak budite oprezni i svakodnevno otvarajte “cula”, da vam klice ne prerastu, jer je tada jako teško sijati (kad se korjenčići spetljaju). Najbolje je sijati čim klica izviri iz sjemena i nije duža od 1 do 3 mm (ovisno o vrsti povrća).

Sjetva

Trokutastom motičicom napravite jarčiće dubine desetak cm i u njih ćete sijati naklijalo sjeme. Ako je zemlja premokra, morate imati normalno vlažne zemlje za lagano pokriti naklijalo sjeme.

Da biste pto bolje rasporedili sitno zrnje mrkve, peršina, celera, salate, zeljarice uzmite veću plastičnu posudu i u nju istresite sadržaj iz “cula”. Dodajte još barem 5 puta toliko normalno vlažne zemlje, pijeska ili komposta, sve jako dobro izmiješajte i tada sijte u pripremljene jarčiće. Kad sijete sa tako puno zemlje obično ne treba posebno pokrivati jer je naklijalo sjeme već dobro izmiješano sa zemljom.

Nakon obavljene sjetve nategnite agril koprenu preko posijanih jarčića. Na taj način koprena će štititi male biljčice kad počnu nicati i neće im odmah “sjediti na glavi” jer će one biti u jarčićima.

Kasnije kad porastu do koprene već su snažnije i mogu je držati.

Za sunčanih dana koprenu treba skidati kako bi se zemlja lakše grijala u plastenicima, ali čim nestane sunca i noću obavezno vratiti agril kopenu.

Za sjetvu na visoku gredicu bilo bi dobro izabrati neki sunčan dan i pokriti gredicu crnom folijom da se malo zemlja zagrije. Nakon nekoliko sati raditi jarčiće i sijati kao i u plasteniku te pokriti dvostrukom agril koprenom. Ovu koprenu ne skidamo ni za sunčanih dana.

Na ovaj način možemo vrlo rano u proljeće imati svježeg povrća.