Savjeti za sjetvu i sadnju

Korjenasto povrće se sije direktno i ne presađuje (mrkva, peršin, pastrnjak, daikon), osim cikle koja se sije direktno i tamo gdje je gusta može se pročupati i presaditi, s tim da se korijen malo skrati da se ne bi svinuo u tlu. Isto vrijedi kod presađivanja salate, blitve, repe, čička i svih biljčica koje imaju dugačak korjenčić. Celer je dobro posijati u lonac, male biljčice presaditi gušće (pikirati) i kad porastu presaditi na stalno mjesto u kombinaciji sa zeljaricama, naročito sa crvenim zeljem (dobri susjedi).

Za sve zeljarice treba napraviti uzgoj presadnica u loncima, plasteniku, stakleniku i onda presađivati na gredicu pokrivenu pokošenom travom (mulchiranje).

Rajčicu i papriku svakako treba sijati u zatvorenom i tek u svibnju presaditi van. Isto vrijedi i za tikvice, krastavce, ali za presadnice treba uzeti dvije čašice od jogurta. Jednoj samo probušiti rupu, a drugu prorezati okomito da se može otvoriti prilikom sadnje biljke, da se ne ošteti korijen. Ta razrezana ide u probušenu, napuni se mješavinom komposta, zemlje sa krtičnjaka ili sa gredice i malo pijeska i u to se sade po dvije sjemenke. Među zeljarice je dobro posaditi i koji struk rajčice, jer odbija leptire kupusare.

Kombinacija luka i mrkve se preporučuje kao zaštita od lukove i mrkvine muhe. Te dbije muhe se ne vole i mešusobno se izbjegavaju, pa se time smanjuje opasnost od tih napasnica.
Kadifica svojim intenzivnim mirisom odbija leptire, pa se sade medu zeljarice, a isto vrijedi i za bosiljak i druge intenzivnog mirisa začinske biljke.