Vrtlarstvo bez kemije

Biljke su glavna hrana najvećeg dijela čovječanstva. Svaki čovjek koji ima i najmanji komadić zemlje može sam bar nešto uzgojiti. Čak i na balkonu ili terasi možemo uzgajati uz ukrasne i poneku jestivu biljku , pa makar to bile samo začinske biljke kao: vlasac, peršin, dragušac, bosiljak, majčina dušica i mnoge druge. Ali i poneki grm rajčice, paprike, mahuna, jagode “na kat” i još štošta možemo uzgajati i “bez zemlje”. No, mi ćemo se prvenstveno posvetiti uzgoju u vrtu i polju, ali ne bilo kakovom uzgoju, nego organskom uzgoju biljaka.

Zbog čega je važno organski uzgajati biljke

Današnja  poljoprivreda  preobrazila  je  polja  u  određeni  vid industrijske proizvodnje, čiji je jedini cilj da iz zemlje izvuče što više,  smanjujući pri tom broj “ruku? koje su za to  potrebne. Ovakav  pristup  temelji  se na  neracionalnoj  upotrebi  fosilne energije  i  agrokemikalija što je dovelo  do  opasnih  ekoloških posljedica  i  iscrpljivanja neobnovljivih prirodnih  resursa. S lica Zemlje zauvijek su nestale mnoge biljne i životinjske vrste a drastično se smanjio i broj seoskih gospodarstava. Industrijska poljoprivreda  dovela je do degradacije i izumiranja  vrijednosti sela  i  seoskog  načina života, koji  je  stoljećima  bio  izvor krepkosti, snage i lijepog krajobraza. Osim toga,  konvencionalna poljoprivreda  je danas najveći zagađivač okoliša,  pitke vode  i zraka. Stoga  ekološki  pokreti u svijetu i u nas nisu  pomodarstvo  već nužnost, želimo li Zemlju sačuvati za buduće naraštaje.

A što  je s čovječanstvom?  Jedući  hranu uzgojenu s mineralnim gnojivima i pesticidima gubimo prirodnu otpornost, jer ta hrana nema  vitalne nergije, a i hranidbene vrijednosti su smanjene. Biljke  uzgojene bez umjetnih gnojiva i pesticida sadrže  vitalnu energiju  koja  se kasnije kroz hranu prenosi na  naše  tijelo  i podržava  naš  imunološki  sustav.  Ova  kakvoća  se  ne   može ustanoviti  kemijskim  analizama, ali je  osjeća  naš  organizam. Količine  mineralnih  sastojaka  i vitamina mogu se ustanoviti analizama  i  pokazuju da  pojedinih  minerala,  napr. kalcija i željeza i do pet puta više ima u organski  uzgojenom povrću  od povrća iz konvencionalnog uzgoja. To je zbog toga  što se  ne  primjenjuju mineralna gnojiva, pa biljke ne  sadrže  puno vode.  Ima mnogo više suhe tvari, okus je slatkast jer nema  puno nitrata  i  nitrita,  a nema ni ostataka  pesticida,  jer  se  ne primjenjuju u uzgoju. Ustvrđeno  je  da su alergije, (pogotovo  kod  djece)  posljedica onečišćene  hrane.  Standard nam je svima porastao, ali  zato  se sada plaća danak civilizacijskim bolestima.

U  Njemačkoj, u Institutu za biodinamiku primjenjuju metodu kristalizacije uz pomoć koje se može “vidjeti” vitalna energija hrane. To se može uočiti na priloženoj fotografiji. Na desnoj strani je kristalno čista i jasna struktura tkiva biodinamički uzgojene jabuke, dok se na lijevoj strani  (konvencionalni uzgoj) jedva nazire neka struktura. Dr. Heilmann koji godinama proučava kakvoću hrane tvrdi da ono što čovjeka stvarno hrani i daje mu vitalnu energiju nisu ni vitamini, ni minerali, već taj red u organski uzgojenoj hrani. Usvijetu (a i kod nas “u povojima”) sve više  gospodarstava prelazi  na ekološko povrtlarstvo i poljodjelstvo, što  ne  znači vraćanje  na  staro, nego traži dosta novih znanja: o  plodoredu, gnojidbi,  dobrim  i lošim susjedima  među  biljkama,  biološkoj zaštiti  i obradi tla.

Mnoge  države  daju  poljodjelcima  subvencije  za  prelazak   na ekološko  poljodjelstvo,  jer  je u prvo  vrijeme  drastičan  pad prinosa. Tlo najprije mora “oživjeti”, a u tome najviše rezultate postiže biodinamička metoda gospodarenja. U  odnosu  na  situaciju  u svijetu, Hrvatska  je  na  začelju  u ekološkoj  proizvodnji namirnica.

Stoga ćemo se mi u sljedećim brojevima posvetiti praktičnom  radu u našem vrtu. Krajem proljeća još nije kasno da posijete i posadite mnoge vrste povrća.  Ali prije no što obujete čizme ili stare tenisice, zasučete rukave i prihvatite se vila sa širokim parošcima, moramo isplanirati naš vrt.

Planiranje povrtnjaka

Uređenje lijepog i korisnog vrta složen je stvaralački rad. Taj posao mnogi prepuštaju pejsažnom arhitektu ili  stručnjaku  za  hortikulturu,  ali želimo li pravi obiteljski vrt  po  vlastitoj  mjeri i ukusu,najbolje je izgled i  plan  cjelokupnog vrta dogovoriti u obiteljskom krugu. Samo  tako  će  svaki  član  obitelji  (i  djeca!)  raditi  u  vrtu  s  punim zadovoljstvom i veseljem.

Vrt treba biti ugodno, s ljubavlju stvoreno, privlačno mjesto  za odmor  i  rekreaciju. Obiteljski vrt trebao bi  imati  cvjetnjak, povrtnjak,(obvezno s mjestom predviđenim za kompostište), gredicu ljekovitog i začinskog bilja, mali vočnjak, travnjak za  sunčanje i  igranje,  sjenicu  (brajdu) za odmor u  hladovini u  vrijeme ljetnih vručina,te  kućicu za alat.

Živicom, cvjetnim grmljem i jagodičastim voćem (maline,  kupine,ribizli)   štitit ćemo naš vrt od vjetra, ili odijeliti  pojedine dijelove vrta. I u  povrtnjaku je  važno  posaditi cvijeće, jer ono  skladom boja, ljepotom  i mirisom potiče naše pozitivne emocije, a u tako šarolikom svijetu hranu  i utočište nalaze prekrasni leptiri, ptice  i  mnogobrojni korisni kukci.  Ali, svim stanovnicima našega vrta i svakoj njegovoj  biljci najvažnije je  tlo. Stoga ćemo vas dragi čitatelji najprije upoznati s tajnama života u tlu i s načinima pripreme i obrade tla za naš bogat i raskošan vrt.

Bilo bi korisno kad bismo zamišljeni plan cijeloga vrta  najprije prenijeli na papir. Najpraktičnije mjerilo je 1:100 što znači  da 1 metarň u prirodi  odgovara  1cm na papiru. Najprije ucrtamo dužinu i širinu  našeg zemljišta. Važno je označiti  strane svijeta da bismo znali  gdje su  najsunčanija mjesta. Što više sunca biljke imaju, plodovi  će biti sočniji i ukusniji. Idealan smjer za gredice je istok-zapad, jer tada biljke dobivaju  najviše sunca.  Najbolja širina gredice je 120 cm. Između  gredica  treba predvidjeti  najmanje  30 cm za stazice, koje možemo  popločiti starom  ciglom,  kamenom ili posuti otpacima drveta  iz  najbliže pilane.

Na  zaštićenom  i sunćanom mjestu, treba predvidjeti  prostor  za uzgoj  presadnica. Idealno bi bilo  imati mali staklenik,  ali  i topla   gredica (lijeha)  u  drvenom  okviru,  pokrivena   staklom (nispete)  ili  lukovi  od  pruća  prekriveni  PVC-folijom   mogu poslužiti za istu svrhu. Kompostište se postavlja u sjeni drveta ili živice. Kompostište treba imati slobodan pristup za vrtna kolica (tačke), a u većem  vrtu i za traktor s prikolicom.               
 U  malim  vrtovima  nema  uvijek  dovoljno  mjesta  za  odvajanje povrtnjaka od  cvijetnjaka i voćnjaka. Baš u takvim vrtovima  može se  postići  sklad  sadnjom povrća pod mlade  voćke. (češnjak  će npr.svojim mirisom odbijati miševe od korijenja mladih voćaka!).  Rajčicu  i  začinsko bilje možemo posaditi među  cvijeće.  Jagode puzavice  lijepo  izgledaju posađene  u  šupljine  deblje  drvene klade. Kumpir se može uzgajati “na katove” u drvenim okvirima,  a takvu “gredicu na kat” s krumpirom možemo smjestiti među cvijeće, na primjer među visoke cinije ili suncokrete.