Uzgoj u plastenicima i staklenicima

Danas  je  u  seoskim, a i mnogim  prigradskim  naseljima  gotovo uobičajeno vidjeti plastenik nedaleko kuće. Neki su “sklepani” od drvenih letvi, nekima su lukovi od ljeskovog ili grabovog  pruća, nekima  od  alkaten  cijevi,  ali  ima i “pravih”  plastenika  sa lukovima  od  pocinčanih željeznih, aluminijskih  ili  plastičnih cijevi.  Svi  su  prekriveni plastikom, ali i  tu  ima  značajnih razlika. Najbolja je takozvana UV stabilizirana plastična  folija koja  je otporna na ultravioletne (UV) zrake, i sa koje  na  pada “kiš”  u  plasteniku,  a ima i  najdužu  trajnost  (3-4  godine, zavisno  od vremenskih prilika i napetosti na lukovima).  Ako  je plastika nedovoljno zategnuta, pa vjetar može s njom “mlatarati”, tada će vrlo brzo popucati. Zato je dobro osim ukopavanja krajeva u  zemlju,  još  dodatno preko plastike  zategnuti  5  cm  široke “gurtne”  koje  odozgo sprečavaju jače “napuhavanje”  plastike po vjetrovitom vremenu.

Vrtlarstvo bez kemije

Uzgoj u stakleniku

Staklenici  su u našim krajevima rjeđa pojava, ali se i  oni  već ponegdje mogu vidjeti. Najčešće su to samostalne  konstrukcije na betonskim temeljima sa staklenom nadgradnjom.

U Australiji je razvijena tzv.”permakultura” koja je  nezamisliva bez staklenika prislonjenih na kuću i staju.  Ali  nama  nije potrebno  nikakvo  posebno znanje o permakulturi, pa da i  mi  uz južni  ili  zapadni  zid  kuće ili  staje  dodamo  “još  malo”  i sagradimo  staklenik.  Ovakav staklenik ima  dovoljno  svjetla  i topline za biljke, a zagrije i zid objekta uz koji je prislonjen, pa  nam  treba  mnogo  manje  energije  za  zagrijavanje   takvih prostorija.

Staklenici  mogu  imati  ugrađene uređaje  za  grijanje,  ali  za potrebe domaćinstva dovoljno je oko Božića u staklenik “ugraditi” 40 do 60 cm svježeg stajskog gnoja, vlažne slame ili lišća. Da ne bismo  morali  zemlju iznositi iz staklenika  stajnjak  ukopavamo najprije  na jednoj polovici, a iskopanu zemlju (debljine 20  cm) prebacimo  na  drugu  polovicu staklenika  ili  naizmjence  svake godine u drugu polovicu gredica ugradimo “grijalicu”. Naravno  da će grijanje biti jače ako svake godine u cijeli staklenik ukopamo svježi stajnjak.

Da  bismo  što  bolje  iskoristili  relativno  skupi  prostor,  u stakleniku postavljamo police na visini od 80 – 100 cm i na njima možemo  držati  sandučiće u kojima uzgajamo presadnice  povrća  i cvijeća,  a ispod polica na gredicama sijemo mrkvu, peršin, rotkvice…Police mogu biti na klupama koje se kasnije  iznose  iz staklenika  ili  se  prilikom izrade  konstrukcije  odmah  navare nosači polica na koje se stave daske kad nam je to potrebno.  Još je  bolje ove nosače napraviti na vijke da se mogu  skidati,  jer zavareni nosači strše i opasni su prilikom rada u stakleniku, kad više na njima nema polica.

Sad  kad smo “napravili” naš staklenik možemo ga i zasijati.  Već polovicom  siječnja  počinjemo sjetvu u stakleniku  i  to  sa vrstama koje brzo rastu i nisu previše osjetljive. Posijat ćemo u sandučiće  salatu,  rani kelj, zelje, korabicu i cvjetaču,  a  na gredice ispod  polica rotkvice, te posaditi krupniju lučicu za mladi luk. Vodimo  računa da nam na gredicama ispod polica ostane mjesta  za kasnije “pikiranje”  malih biljčica, prije  presađivanja na stalno mjesto u vrtu.

Krajem siječnja sijemo  u sandučiće  rajčicu,  papriku  a  u tresetne lončiće ili u ljuske od jaja krastavce, dinje, lubenice, tikvice  i buče. Na ovaj način možemo napraviti preduzgoj  niskih mahuna,  pa  čak i kukuruz šećerac možemo uzgojiti  u  razrezanoj čašici   od  jogurta .

I  u stakleniku ćemo biljke njegovati, plijeviti, a u toplim  danima prozračivati i zalijevati. Staklenik obično ima prozore na  krovu koji se mogu otvarati radi zračenja. 

Ljeti treba staklenik premazati vapnom ili brašnom razmućenim s vodom, da biljkama napravimo hald, jer na previše visokoj temperturi vegetacija  stagnira isto kao i kod preniske temperature. Kiše će postupno isprati ove naše premaze, ali ono što ostane na staklima treba oprati početkom sljedeće jeseni, kada biljkama treba dovesti što više sunca i topline.

Sjenicu stakleniku možemo napraviti tako da uz staklenik posadimo buče, tikve ili krastavce koji će se penjati uz staklenik i svojim vriježama praviti prozračnu hladovinu biljkama u stakleniku. Pri tom pazite da posadite buče čiji plodovi ne mogu doseći preveliku težinu, da vam se ne dogodi ono što se meni dogodilo minulog ljeta. Dobila sam na poklon nekoliko sadnica buča i nisam znala da mogu narasti do orijaške veličine. Nekoliko plodova se zametnulo na krovu staklenika i ja sam ih ostavila neka rastu. One su postajale sve veće i teže i samo smo se pitali kad će staklo popustiti pod težinom buča (vidi sliku). Srećom, one su se “mudro smjestile” dijelom svoje težine na okvire prozora i mirno dočekale jesen kada smo ih posebnim (gotovo vatrogasnim) ljestvama skidali sa staklenika. Dogodine ću uz staklenik saditi krastavce i tikvice za koje pouzdano znam da im plodovi ne prelaze težinu od 2 do 3 kg što i vama savjetujem.